Sobota, 07.12.2019
Doroczne spotkanie poprzedziła 25. Krajowa Konferencja Pszczelarska poświęcona tematowi znaczenia dla zdrowia produktów pszczelich. To okazja do wymiany doświadczeń i refleksji nad kondycją i metodami rozwoju pszczelarstwa w Polsce.
Mszy św. przewodniczył bp Edward Białogłowski. Krajowy Duszpasterz Rolników i Pszczelarzy dziękował pszczelarzom za ich ekologiczne rozumienie świata i swoich zadań. Kaznodzieja wskazując na wzór św. Franciszka z Asyżu, podkreślił, ze człowiek, który nie respektuje ani Boga, ani człowieka od jego poczęcia do naturalnej śmierci nie jest prawdziwym ekologiem, czyli człowiekiem prawdziwie kochającym stworzenie
Piotr Krawczyk z Związku Pszczelarzy w Częstochowie zwrócił uwagę na dynamiczny rozwój gospodarki pasiecznej w Polsce
Produkty pszczele stosowane są w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. A jak zapewniają pszczelarze wciąż swoją przyszłość ma apioterapia, czyli leczenie różnych schorzeń produktami pszczelimi (m.in. miodem, woskiem i mleczkiem pszczelim). Miód jest najbardziej wymownym symbolem zdrowej żywności.
Autor: MS