Sobota, 18.06.2022
Jak przyznał Remigiusz Rączka, Jasna Góra to dla niego „miejsce wyjątkowe”:
Obecny w studio o. Waldemar Pastusiak, kustosz sanktuarium opowiedział o idei realizacji programu kulinarnego na Jasnej Górze: „Chcemy pokazać, że Jasna Góra to nie tylko bogactwo duchowe, historyczne, ale także bogactwo kulinarne. Pielgrzymi, którzy przybywają na Jasną Górę, też korzystają z gastronomii, które jest tutaj wokół sanktuarium”.
„Pokazujemy te cudowne miejsca, jakimi są klasztory na sakralnej mapie Polski, pokazujemy też aspekt historyczny, to nasze cudowne dziedzictwo kulturowe – a mamy się czym chwalić” – podkreślił Remigiusz Rączka.
Premiera jasnogórskiego odcinka - już we wrześniu. A rozmowa w radiowym studio w całości - już wkrótce w zakładce „Pasmo studia otwartego”. Z rozmowy dowiedzą się Państwo, jakie potrawy ugotował na Jasnej Górze Remigiusz Rączka.
Odcinki kulinarnego programu „Klasztorne Smaki” - do obejrzenia na vod.tvp.pl/klasztorne-smaki. Jest tam również odcinek realizowany w klasztorze paulinów na Skałce w Krakowie.
fot. Aneta Chwalba / Klasztorne smaki wg Remigiusza Rączki
Autor: DR