Piątek, 06.12.2019
Jakość miodu zależy od różnorodności kwiatów oblatywanych przez pszczoły i pracy bartnika. Stali konsumenci i nie tylko coraz bardziej doceniają właściwości miodu, ze względu na brak sztucznych konserwantów oraz sztucznej obróbki, wyjaśnia Piotr Krawczyk, z Regionalnego Związku Pszczelarzy, moderator konferencji:
W obecnej porze roku pszczoły nie zasypiają, żyją wolniej, doświadczają 'stanu lekkiej hibernacji', dodaje Piotr Krawczyk:
Organizatorem dzisiejszej Konferencji Pszczelarzy, która tradycyjnie poprzedza jutrzejszą pielgrzymkę są Polski Związek Pszczelarski, Regionalny Związek Pszczelarski w Częstochowie i Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. W programie oprócz części wykładowej zaplanowano również Msze św. w Kaplicy Matki Bożej oraz udział w Apelu Jasnogórskim.
Autor: MB